RECENZE: Jsou chytré Festiny 50000 spíše šperk?

26. 5. 2021

Recenzuje: Tomáš Lichnovský

Poptávka po chytrých hodinkách sílí, což nemohla ignorovat ani Festina.

V červenci 2020 představila novou módní sérii, z níž se podíváme o něco blíže na hybridní dámský model Smartime 50000/1, který má kromě displeje ještě 2 klasické ručičky.
 

Jak fungují v kombinaci s chytrými funkcemi? Na to se pojďme podívat…

Nejvíc vyniknou na slunci! Nedá se začít ničím jiným...

Dominantním prvkem hodinek je luneta osazená 60 zirkony, které nejvíc vyniknou na přímém slunci. Můžeme vám zaručit, že každému brzy sklouzne pohled na vaše zápěstí. Ocelové pouzdro s povrchovou úpravou PVD (physical vapour deposition) má v průměru 40 mm.

Tento model má v balení hned dva řemínky – jeden modrý džínový a druhý bílý kožený se čtvercovým vzorem. Jejich šíře je standardních 18 mm. Když hodinky nasadíte na průměrné ženské zápěstí, budou sedět tak akorát. Překvapit by někoho mohla snad jen větší tloušťka pouzdra – 12 mm, ale tak to většinou u smartwatch bývá.

Na blyštivosti dodává hodinkám i zmíněné ocelové pouzdro. Zboku se nachází jen korunka a zadní strana patří senzorům tepu. Ačkoliv jsem muž, vzhledově hodnotím Smartime na výbornou a považuji je za vhodný dárek třeba pro partnerku.

Specifikace: Na módní hodinky slušné

Ještě než nakoukneme takříkajíc pod pokličku, kterou je v tomto případě minerální sklíčko, zastavme se u zmíněných fyzických ručiček. Díky luminiscenci je uvidíte i v noci. Zevnitř s nimi otáčí motorek, a to tak, že téměř neustále. Jakto? Při používání displeje je totiž přesouvá do pozic, kde nebrání výhledu na grafiku.

Ručičky i displej pohání lithiový akumulátor. Jako každé chytré hodinky je budete muset nabíjet zřejmě každý den, záleží především na intenzitě jejich používání. V případě úplného vybití Festina garantuje, že fyzické ručičky budou čas ukazovat ještě 100 dní. A to je to hlavní, ne? :)

Vodotěsnost je stanovena na 3 ATM. Znamená to, že hodinky jsou vlhkotěsné, a snesou náhodný kontakt s vodou (při mytí rukou, nádobí apod.) Je vidět, že se jedná primárně o módní hodinky. Nicméně sportovní funkce mají také a naplno je využijete díky Bluetooth.

Klíčové funkce: Vlastní vzhled a měřiče

Po stažení aplikace Festina Smartime pro iOS nebo Android je potřeba hodinky spárovat. Učiníte tak pomocí QR kódu, který najdete v menu hodinek. Jakmile jsem odklikl všechna povolení, okamžitě se začaly zobrazovat notifikace. Ty se týkají zpráv, hovorů, životních funkcí, ale i jakýchkoliv jiných z vašeho telefonu.

Pozor, hodinky nemají mikrofon ani reproduktor, takže hovory přes ně nevyřídíte. Upozornění se zobrazí na displeji a k tomu hodinky zavibrují. Nastavit si můžete 3 intenzity vibrací, přičemž i tu nejslabší můžete nejen cítit, ale i slyšet. 
 

Každý den jiný ciferník podle outfitu

Propojení smartwatch s iPhonem (Apple) proběhlo bez chyby a veškerá další nastavení v aplikaci také. Až na jednu věc, a tou je změna jazyka. V manuálu ani po delším hledání v nastavení jsem češtinu nenašel, takže se uživatel nejspíš musí smířit s angličtinou.
Menu hodinek je přehledné a stejně tak aplikace.

Podržením prstu na displeji si vyberete mezi několika vzhledy ciferníků a další najdete v aplikaci. Můžete si do hodinek nahrát také vlastní fotku. Horizontálními pohyby pak nalistujete počasí, ovládání hudby z telefonu, tep či sportovní módy. Údaje o chůzi, běhu a cyklistice naměříte, pokud u sebe máte telefon s GPS.

Po automatické synchronizaci v aplikaci najdete základní reporty. Pokud z ciferníku přejedete nahoru, ukážou se vám ikonky s posledními zprávami, maily či hovory. Po přejetí dolů můžete hodinkám vypnout Bluetooth, snížit/zvýšit jas nebo si prozvonit telefon. Standardem je probuzení hodinek natočením zápěstí.


Příslušenství: Praktický stojánek

Kromě dvou řemínků je součástí balení nabíjecí kabel s micro USB, který vede do dokovací stanice. Adaptér není součástí, takže musíte mít svůj nebo využít nabíjení z USB počítače jako já. Hodinky stačí položit do kolébky a automaticky se začnou přes zadní stranu pouzdra nabíjet.

Plné nabití garantuje Festina do 2 hodin, mně stačila vždy 1 hodina. Přiložený manuál je stručný, protože plnou verzi najdete v aplikaci. To už je ale z krabičky se světoznámým logem opravdu všechno.

Verdikt

Módní chytré hodinky Festina Smartime si ženské zápěstí určitě najdou. Respektive naopak, protože každou ženu nebo dívku, která má ráda šperky, zaujme zirkony osazená luneta. Design a kvalita zpracování je bezpochyby silnou stránkou tohoto modelu a díky variabilitě pásků si hodinky můžete vzít kamkoliv. Potěší chytré funkce jako notifikace, měření tepu nebo záznam aktivit, ale nejedná se o sportovní hodinky.

Abych tedy odpověděl na otázku z titulku:  Jsou chytré Festiny 50000 spíše šperk? To zase ne.  Ale jsou to plně funkční vyšperkované hodinky s chytrými funkcemi jako bonus.

Líbí se vám? Jděte do nich!


Nejste si jisti, vybírejte dál, aktuálně máme skladem...

Novinky na Váš e-mail

Už nikdy nezmeškáte žádnou slevu nebo akci. Jako první se dozvíte o novém zboží v e-shopu. Pošleme vám jen to, co vás zajímá - zadejte svůj e-mail.

Novinky na Váš e-mail
Už nikdy nezmeškáte žádnou slevu nebo akci. Jako první se dozvíte o novém zboží v e-shopu. Pošleme vám jen to, co vás zajímá - zadejte svůj e-mail.