Jak si vybrat hodinky - 5 otázek a odpovědí

20. 8. 2018

Otázka 1 - Pro koho hodinky jsou?

Hodinky vyjadřují osobní vkus člověka. Myslete na to, obzvlášť pokud hodinky kupujete někomu jinému. Jde o aktivního sportovce? Chodí často do společnosti? Jak se nejraději obléká a jaké doplňky nosí? Ženu se zálibou v elegantních věcech nenadchnete sportovními hodinkami s tuctem funkcí. Nebo člověk s úzkou rukou ocení spíš hodinky s menším ciferníkem, který nezakrývá celé zápěstí. Pokuste se do druhé osoby vcítit.

Otázka 2 - Hodinky pro jakou příležitost?

Když už máte jasno, jaký styl hodinek hledáte, můžete začít brát v úvahu jejich funkci. Různé druhy hodinek totiž mají různé vlastnosti a hodí pro jiné situace.

  • Univerzální každodenní hodinky

Většina z nás má představu, že najdeme dokonalé hodinky, které můžeme nosit každý den a se kterými si neuděláme ostudu, ani když vyrazíme do společnosti. Výběr takových hodinek vám nejspíš zabere nejvíc času. Je potřeba vzít v úvahu i barevnost a styl šatníku. Hodinky pro celodenní nošení by měly mít safírové sklíčko, které je mimořádně odolné vůči poškrábání. Vodotěsnost alespoň do 50 m (5 ATM, 5 bar) je základ. Takové hodinky se mohou lehce namočit při mytí rukou nebo krátkém sprchování, aniž by se do nich dostala voda

  • Společenské hodinky

Do společnosti a k obleku se hodí reprezentativní modely s jednoduchým designem. Hodinky vždy musí ladit s ostatními doplňky - se šperky u dam, s manžetovými knoflíčky či kravatou u pánů. Nejdůležitější je kvalita materiálů a preciznost provedení. U společenských hodinek si vystačíte s klasickým minerálním sklíčkem i menší vodotěsností okolo 3 ATM. Řemínek by ovšem měl být z pravé kůže nebo ušlechtilé oceli.

  • Sportovní hodinky

Sportovně založení jedinci potřebují hodinky, které s jejich tempem udrží krok. Sportovní hodinky by měly mít robustní pouzdro z nerezové oceli a safírové sklíčko, které je ze všech nejodolnější proti poškrábání. Vyšší stupeň vodotěsnosti je u nich skoro povinností. Hodláte s hodinkami plavat? Pak kupte ty s hodnotou nejméně 10 ATM. Vodotěsnost 20 ATM a víc už mají hodinky vhodné i pro potápění. Náramek může být kožený, ocelový i silikonový. Pokud ale hodláte hodinky často namáčet, volte raději náramek kovový, protože kůže namáčením ztrácí svou pružnost.

  • Designové hodinky a limitované edice

Módní hodinky sledují aktuální trendy. Nebývají tak konzervativní jako společenské a každodenní hodinky. Díky neotřelým kombinacím barev a materiálů slouží hlavně jako módní doplněk. Stejně jako u společenských hodinek u nich stačí minerální sklíčko a vodotěsnost okolo 3ATM. Pořídit si můžete i model z limitované edice. Takové hodinky jsou vzácné a časem ještě nabývají na hodnotě.

  

Otázka 3 - Kolik mám za hodinky utratit?

Hodinky se pohybují v různých cenových hladinách podle značky, použitých materiálů a funkcí. Je moudré si klidně i trochu připlatit za kvalitnější model, obzvlášť u hodinek na sport a každodenní nošení. I módní hodinky by ale měly být z prvotřídních materiálů, přece jen jde o doplněk, který si kupujete na několik let.

Otázka 4 - Jaké vlastnosti mají hodinky mít?

  • Minerální nebo safírové sklíčko

Při výběru hodinek je potřeba si přiznat, jak moc jim dáte zabrat. Minerální sklíčka jsou dostatečně tvrdá, aby zvládla sport i nástrahy kancelářského života. Sportovní hodinky mívají i sklíčko safírové. To jde poškrábat jen dalším stejně tvrdým nerostem, jako je třeba diamant. Dobrou praxí je, že i módní hodinky už dnes mívají safírové sklíčko, nebo aspoň minerální sklo se syntetickou safírovou vrstvou jako kompromis.

  • Jaký řemínek na hodinky vybrat

Hranice se pozvolna smazávají a silikonový řemínek dnes mohou mít sportovní pánské hodinky stejně jeho hodinky dámské módní. Každý materiál má své plusy a mínusy. Zjistěte, jaké to jsou, a vezměte je při výběru v úvahu:

Kožený řemínek: Kůže je nadčasová klasika, je měkká a poddajná a přizpůsobí se ruce. Koženému řemínku se ale vyhněte, pokud v hodinkách hodláte například plavat. Namáčením či působením potu může kůže přijít o pružnost a barvu.

Kovový náramek: Kovový náramek se skládá z větších dílků, které do sebe perfektně zapadají. Nejčastěji se používá nerezová ocel, která je odolná a hypoalergenní. Také ji jde snadno pozlatit nebo nabarvit. Kovové náramky ale mohou studit.

Mesh náramek: Náramek tvoří jemná síť z drobných kovových oček, a tak je ze všech řemínků nejpohyblivější a nejlépe se přizpůsobí ruce. Bývá z ušlechtilé oceli v různých barevných provedeních. I tenhle řemínek může studit. Také se mu říká milánská pletenina.

Gumový pásek: Gumové pásky jsou buď z pryže nebo silikonu. Oba materiály jsou pružné a na ruce příjemné. Nevadí jim voda a snadno se čistí, silikon je také hypoalergenní. Ruka se pod nimi ale může potit, protože není prodyšný.

Textilní pásek: Pásek z pevné látky (většinou nylonu) je k dostání v různých barvách a najdete ho hlavně na sportovních hodinkách. Dobře sedí na ruce a nevadí, když se namočí. Snadněji se ale ušpiní.

  • Keramické hodinky a jejich výhody

Hitem posledních let je speciálně tvrzená a odlehčená hi-tech keramika. Pouzdra hodinek z keramiky mohou být tenčí a lehčí než pouzdra z klasické nerezové oceli. Keramika se používá i na ciferníky a k vykládání ocelových řemínků hodinek. Je totiž příjemně hladká na dotek, odolná proti škrábancům a hypoalergenní jako chirurgická ocel.

  • Vodotěsnost u hodinek

Věc se má tak, že ani vodotěsné hodinky nezůstanou navždy vodotěsné. Vodotěsnost se navíc testuje v ideálních laboratorních podmínkách, ale skutečná zátěž na hodinky třeba při plavání je pak daleko větší. Pro každodenní nošení se doporučují hodinky s vodotěsností 5 ATM (5 bar, 50 m), které vydrží i krátkou sprchu. Hodinky s menší vodotěsností by do kontaktu s vodou vůbec přijít neměly. Pokud chcete s hodinkami plavat, porozhlédněte se po modelech s vodotěsností aspoň 10 ATM a více.

Chci vědět, jak vybrat vodotěsné hodinky >>>

Otázka 5 - Jaké funkce hodinek chci?

Hodinky dnes mohou být přímo prošpikované funkcemi. Oblíbené hlavně mezi muži jsou hodinky s datumovkou a duálním ciferníkem, který umožňuje sledovat čas ve dvou různých pásmech. Nebo můžete čas datum určovat z hodnot v binárním kódu (1; 2; 4; 8; 16; 32). Od věci není ani budík nebo kompas na sportovních hodinkách. Různých dalších funkcí najdete spoustu - jen si vybrat.

  • Pohon hodinek

Většina hodinek, které běžně koupíte, jsou poháněné baterií - označují se Quartz. Takové hodinky se nemusí natahovat, jsou přesnější než natahovací hodinky, méně choulostivé na nárazy a hlavně levnější než klasické mechanické hodinky.

Mechanické hodinky jsou dnes nákladnější záležitostí pro fajnšmekry. Mají klasický mechanický nebo automatický hodinářský strojek, který je potřeba pravidelně natahovat - automatické se natahují samy jen díky pohybům ruky.

Baterie naproti tomu vydrží okolo 4 let nepřetržitého provozu a hodinky tak musíte nařídit jen dvakrát do roka, když se mění čas.

  • Solární pohon (Eco-drive)

Eco-drive je patentovaný systém vyvinutý japonskou firmou CITIZEN již před 40 lety. Jedná se o ekologický pohon využívající přeměnu světelného záření na elektrickou energii. Hodinky s tímto druhem pohonu vytvářejí energii i ze slabého nebo umělého světla. Běží celé měsíce a nikdy jim nemusíte vyměňovat baterii. Jsou prostě k nezastavení.

A poslední otázka - Máte jasno, jaké hodinky hledáte?

Odpověď můžete najít i v našem e-shopu. Začněte vybírat ze stovek modelů hodinek!

Chci si vybrat hodinky >>>

 

Novinky na Váš e-mail

Už nikdy nezmeškáte žádnou slevu nebo akci. Jako první se dozvíte o novém zboží v e-shopu. Pošleme vám jen to, co vás zajímá - zadejte svůj e-mail.

Novinky na Váš e-mail
Už nikdy nezmeškáte žádnou slevu nebo akci. Jako první se dozvíte o novém zboží v e-shopu. Pošleme vám jen to, co vás zajímá - zadejte svůj e-mail.